MENGAPA MATLAMAT MESTI DITULIS

1. Dengan menulis matlamat anda, ia akan menjadi sesuatu yang boleh dipegang dan boleh dilihat. Anda juga tahu, dengan menulis matlamat, ia akan masuk ke dalam minda (separuh sedar) anda dan ianya akan diproses untuk mencari peluang-peluang mencapai matlamat tersebut.
2. Menulis matlamat anda adalah seperti anda membuat perjanjian dengan diri anda sendiri. Matlamat tersebut akan tersemat di fikiran anda dan sentiasa mengingati anda secara sedar, ataupun separa-sedar untuk anda mencapaikannya.
3. Tetapi… menulisya sekali sahaja tidak mencukupi. Anda perlu menulis lagi… lagi… dan lagi. Salin kembali matlamat anda. Menulis matlamat anda sekali sahaja memang akan memberi pulangan kepada anda. Cuba fikirkan sekiranya anda menulis matlamat yang sama berkali-kali. Ini akan menggandakan peluang anda untuk mencapai matlamat tersebut.
4. Matlamat yang tidak tertulis adalah seumpama angan-angan sahaja (ini lah angan-angan Mat Jenin modern). Apabila anda menulis matlamat anda di atas kertas, ia menjadi sesuatu yang nyata- boleh di sentuh. Anda telah membawa matlamat di imaginasi kepada bentuk yang anda dapat mengenggamkannya! Sama dengan tujuan matlamat anda… anda ingin menggenggamnya!
5. Orang-orang berjaya kata matlamat yang ditulis lebih cepat dicapai dari matlamat yang diingat di kepala. Matlamat bertulis seakan nampak lebih possible untuk dicapai. Matlamat yg ditulis dan dipamerkan akan mengingatkan kita pada perkara yg kita ingin capai. Org Jepun memanggilnya sebagai ‘visual management’. Matlamat umpama akar pokok. Tiada akar maka tiada pokok.

Syarat utama Matlamat Mesti dicatat

Advertisements

About zah

Bukan insan luarbiasa.
This entry was posted in SELFHELP. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s