HOME MADE FRENCH FRIES/WEDGES

Telah mencuba resipi-resipi ringkas ini untuk anak-anak…nampaknya dorongan ke restoran makanan segera itu tetap juga tidak  berakhir..

HOME MADE FRENCH FRIES

Bahan-bahan

Kentang

Air sejuk

Garam

Sedikit tepung goreng ayam Adabi

Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya

1. Kupas kulit kentang. basuh bersih dan potong mengikut bentuk jejari

2. Rendam kentang tersebut di dalam air sejuk selama 1 jam.

3. Setelah 1 jam, toskan kentang. Gaul dengan sedikit garam beserta tepung goreng ayam Adabi.

4. Panaskan minyak. Setelah panas, sederhana kan api & boleh la di goreng kentang tersebut. Pastikan kentang tersebut di goreng dalam minyak yang dalam. Masak hingga berwarna kuning keemasan atau sehingga garing.

HOME MADE WEDGES

BAHAN-BAHAN

Beberapa biji kentang(dicuci bersih tanpa membuang kulitnya)

Tepung goreng adabi

sebiji telur ayam

minyak untuk mengoreng

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Kentang yang telah dicuci dipotong memanjang

2. Rebus sekejap sahaja

3. Tepung goreng adabi digaul bersama telur dan sedikit air

4. Kentang dicelup dalam tepung dan di goreng sehingga masak.

About zah

Bukan insan luarbiasa.
This entry was posted in RESIPI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s