Emulsifer 471 (E471) Halal atau Haram ?

 

Lagi cerita halal dan haram.  Sejak kebelakangan ini kita sering didatangi e-mail yg mendakwa E471 adalah lemak babi yang secara mutlaknya, haram di sisi Islam.  Berikut adalah  email yang saya terima.

Salam semua. Kali ini saya nak sentuh berkenaan  minuman  ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan  yang tidak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia . Pernahkah anda mendengar tentang keluaran produk minuman YHS yang terkini,  khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di  Singapura, harap-harap baca dulu ya, bahan-bahan yang terkandung dalam minuman ini.

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah  minuman ini yang saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS.Yalah, apalah bahan yang nak dibubuh dalam minumankan? So I pick up one and  brought to office. Tapi, bila saya baca pada bahagian ingredien  Cuba lihat  gambar di bawah. Cuba lihat dekat-dekat……. 

 Apa kah benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, sudah tiada  lagikah sumber yang baik, yang murni,  pihak pengeluar nak  dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka? Tidakkah  mereka peka dgn pengguna-pengguna  Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn  minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS?

 Belek punya belek…..hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di China …… di  negara yang tersohor dengan kes  melamine dalam susu!!

 Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yang teringin nak  merasa minuman jenama YHS ” Green Bean Soy Drink “, lupakan sajalah niat  anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki  tubuh badan kita . Wallahualam.

Apa sebenarnya  E471 itu ?

Aku bukan food technologist  jadi tak begitu arif tentang hal ini.  Berikut petikan dari wikipedia.org ( http://en.wikipedia.org/wiki/E471 )  tentang E471.

E471 is A Food Codex for Food Additive for Mono- and diglycerides of fatty acids.

These synthetic fats are produced from glycerol and natural fatty acids, from either plant or animal origin.
E471 is generally a mixture of several products, and its composition is similar to partially digested natural fat

E471 is mainly produced from vegetable oils, although animal fats are sometimes used and cannot be completely excluded as being present in the product. The fatty acids from each source are chemically identical.

However, vegetarians and vegans, not wishing to consume any animal products, generally avoid products containing E471 unless they are certain that it is derived from vegetable oils.

Also, because there is a risk of PORK fat being present, Muslims and Jews will also avoid products containing E471 unless they know that it is made from vegetable oils.

Kesimpulannya:  Sebagai MUSLIM yang prihatin, sama-sama kena beringat, jika berasa  was-was, nabi berpesan  tinggalkanlah . Mencari yang Halal itu WAJIB. Banyak alternatif lain selain minuman di atas. 

About zah

Bukan insan luarbiasa.
This entry was posted in NEWS. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s