Bisphenol A (BPA) : Kenapa Bahaya pada Bayi ?

(Credit: iStockphoto/Kathryn Gruber)

Teringat saya suatu ketika dahulu pernah hadir dalam seminar mengenai BPA di UM. Seorang penyelidik yang giat menjalankan penyelidikan mengenai BPA ini ialah Prof. Mustafa. Banyak kajian mengenai kesan BPA telah dijalankan ke atas haiwan, terutamanya tikus. Kalau dah pada tikus ada kesan, maka kita boleh beranggapan ia juga boleh berisiko pada manusia.

Apa itu Bisphenol A sebenarnya? BPA adalah salah satu bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan plastik. Contoh plastik yang mengandungi BPA adalah seperti botol susu, mainan kanak-kanak, botol minuman, bekas makanan dll.

BPA adalah kumpulan kimia yang dikenal sebagai Endocrine Disruptor (EDs). Dalam kuantiti yang sangat kecil sekalipun fungsi sistem endokrin dapat diganggu. Endokrin adalah sistem dalam tubuh yang mengawal fungsi hormon dalam tubuh seperti tumbesaran dan pelbagai fungsi organ. Risikonya boleh dikaitkan dengan pelbagai penyakit seperti diabetes, penyakit hati, keguguran, ketidaknormalan reproduktif , kanser prostat dan buah dada.

Langkah berjaga-jaga

1. Cari botol susu BPA-free yang dibuat daripada komponen polypropylene, polyamida, botol kaca (biasanya agak mahal sedikit!) dan paling terbaik beri susu ibu sepenuhnya.
2. Jangan mikrovave bekas makanan plastik polycarbonate. Ia mungkin tahan dan kuat tetapi lama kelamaan oleh kerana suhu yang tinggi, kemungkinan BPA akan terurai dan masuk dalam tubuh kita melalui makanan.
3. Polycarbonate BPA ada kod 7 di bawah botol.
4. Kurangkan penggunaan bekas plastik sebolehnya, gantikan dengan kaca lebih baik dan selamat.

Advertisements

About zah

Bukan insan luarbiasa.
This entry was posted in PARENTING. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s